Zapisali: mag. Vera Stoilov Spasova in mag. Špela Eržen

Fotografije: Marko Ribič

V okviru projekta Pot v zeleno Evropo, v katerem sodeluje OŠ Naklo, smo v septembru gostili projektne partnerje iz Republike Češke. Iz Brna so nas 13. 9. 2021 obiskali štirje profesorji in 16 učencev, ki so bili navdušeni nad lepotami Nakla in Slovenije na splošno. Prav tako pa so bili prijetno presenečeni, kako gostoljubni smo Slovenci. Naši projektni partnerji so si v lastni organizaciji ogledali delček Gorenjske že med vikendom, še pred prihodom na našo šolo.

V ponedeljek, 13. 9., smo češke goste prijazno sprejeli in očarali s kulturnim programom. Igrica Pod medvedovim dežnikom je bila odlična iztočnica za tkanje novih prijateljstev tako med mladimi kot med profesorji obeh držav. Mladinski pevski zbor je vse presenetil s pesmico v češčini. Po uradnem sprejemu smo jim razkazali šolske prostore in igrišče. Lokalni turistični vodnik g. Damijan Janežič jih je popeljal po ulicah Nakla in jim predstavil najpomembnejše znamenitosti Nakla, ki so jih navduševale. Otroci so z zanimanjem poslušali razlago in si med drugim ogledali kapelice, cerkev, lokomotivo in nekdanji vrtec. Veliko zanimanje med otroki pa je vzbudila Korenčanova kmetija, kjer jim je lastnik prijazno dovolil, da so si ogledali kravo, ki je bila na dvorišču. Njihov učitelj nam je zaupal, da je za mnoge otroke, ki večinoma živijo v stanovanjih v bloku sredi mesta Brna, to prvi stik s kravo.

Po ogledu Nakla, nas je na svojem posestvu prijazno sprejela ga. Maksimilijana Marinšek, ki izvaja terapijo s pomočjo živali. Čas je pri njih prehitro minil in rokovanje z živalmi je dokazalo, da ljubezen lahko izkazujemo in prejemamo brez uporabe besed.

Gospod župan nas je pričakal na parkirišču ob pump tracku nasproti občinske stavbe in prijazno popeljal po njem. Zelo lepo je predstavil občino od njenega nastanka, vizijo in povabil mlade goste, ki so uživali ob pogledu na naše gore, bili navdušeni nad naravnimi danostmi in gostoljubnostjo, ki so je bili deležni v tem dnevu. Gostje so si prvi dan obiska v Naklem vtisnili v lep spomin in se zadovoljni in hvaležni odpravili na zasluženo večerjo ter večerni počitek.

Naslednji dan jih je čakal pester in zanimivosti poln dan. Zjutraj so se pridružili našim učencem in izkusili kakovosten pouk, ki so ga vsak dan deležni učenci OŠ Naklo. Poleg pouka so se češki in naši učenci preizkusili tudi v pripravi jabolčnega zavitka, ki je vsem dobro uspel in še bolje šel v slast. Vsak učenec  si je v okviru skupnega projekta okrasil skodelico s tremi besedami po lastnem izboru v vseh treh jezikih (slovenščini, češčini in angleščini), zraven pa so dodali še skupen logo Erasmusovega projekta.

Popoldan smo se vsi skupaj odpravili na Sorico, kjer smo imeli zanimive delavnice.  A prav vsem se je najbolj vtisnila v spomin glasbena delavnica. Vsak je igral na svoje glasbilo in ga spoznaval. Na koncu smo vsi skupaj zaigrali pesem in  ponovno dokazali, da glasba povezuje brez meja. Pri risanju smo se vsi skupaj naučili, da moramo verjeti vase, saj pri risanju ne potrebujemo radirke. Na hitro smo si ogledali še Prešernovo mesto.

Zadnji dan bivanja smo goste in naše učence iz projekta popeljali v mesto Tržič. Enako kot Naklo, jih je tudi Tržič prijetno navdušil. Po strokovnem ogledu Kurnikove hiše, v kateri smo se preizkusili v pisanju s pravimi peresi, smo si ogledali tudi Tržiški muzej in se udeležili delavnice v šivanju copatk. Učenci so bili navdušeni nad interaktivnimi vsebinami in prestavitvami slovenskih etnoloških zbirk. Vsak si je sešil svoj copatek, da si bo zapomnil svoje prve korake na Slovenskem. Polni lepih spominov in s stkanimi novimi trdnimi prijateljstvi, smo se po kosilu poslovili in si obljubili, da se spomladi ponovno snidemo v Brnu. V lastni organizaciji so si naši gostje odšli ogledat še druge pokrajine naše prečudovite domovine. V imenu učencev in učiteljev OŠ Naklo pa tudi po tej poti izrekamo zahvalo vsem, ki ste nam omogočili, da izpeljemo naše druženje s projektnimi partnerji in nam pri tem na kakršen koli način pomagali.