Drevo s poti v Zeleno Evropo

Mobilnost zaposlenih OŠ Naklo v Brnu na Češkem

Zapisali: Jasna Zupan in mag. Špela Eržen                                                                                                           foto: Jasna Zupan

Osem učiteljic in ravnatelj Osnovne šole Naklo smo se med 21. in 26. aprilom mudili v Brnu, kjer smo bili gostje tamkajšnje Osnovne šole Armenska, ki je sicer tipična šola v mestnem stanovanjskem naselju drugega največjega češkega mesta.

Svoj obisk smo povezali z dvema svetovnima dnevoma. Dan Zemlje smo praznovali v Brnu na Kravjem hribu, kjer so številne

ekološke organizacije in naravovarstvene ustanove ljudem predstavljale svoje akcije. Z učenci gostujoče osnovne šole smo sodelovali v medvrstniškem učenju med osnovnošolci in dijaki Kmetijske in ekološke srednje šole, pri katerem so dijaki učence izredno domiselno učili o različnih habitatih v mestu. Mednarodni dan DNK pa smo posvetili Mendlu, češkemu pionirju genetike.

Gostje so za nas pripravili izjemno zanimiv naravoslovno obarvan program: preizkusili smo številne poskuse v znanstvenem parku Vida, si ogledali razvoj pračloveka do njegove današnje podobe ter način življenja indijanskih plemen v Severni Ameriki. Sprehodili smo se tudi skozi kampus ene od sedmih brnskih univerz – Masarykove univerze.

Spremljali smo seveda tudi pouk na naši prijateljski šoli in si ogledali trening plavanja v šolskem bazenu. Na šolskem vrtu smo zasadili drevo prijateljstva. Eno sadiko mandljevca smo pripeljali domov v Naklo ter ga bomo posadili na šolskem vrtu z našimi gosti iz Češke. Sredi marca smo na OŠ Naklo gostili ravnatelja OŠ Armenska, učiteljico 1. razreda in dva profesorja, strokovnjaka iz pedagoške fakultete.

V začetku maja bodo našo prelepo Slovenijo in osnovno šolo Naklo spoznali zaposleni iz Osnovne šole Armenska v okviru našega dvoletnega projekta Erasmus+. V drugi polovici maja pa bodo partnersko šolo in Češko spoznali tudi nekateri učenci OŠ Naklo.

Verjamemo, da se bodo naša drevesa mandljevcev v Sloveniji in na Češkem uspešno ukoreninila, zrasla in čez nekaj let obrodila plodove skupnega sodelovanja v okviru našega projekta Potovanja v z Zeleno Evropo oz. Cesty do “Zelené Evropy”.