Spoznavanje s Češkimi učitelji

V četrtek, 24. 9. 2020, smo se trije učenci sedmih razredov, naša učiteljica za naravoslovje gospa mag. Špela Eržen, profesorica iz Biotehniške fakultete Ljubljana, gospa dr. Jelka Strgar, in profesorji iz Češke osnovne šole v okviru projekta Erasmus, odpravili do Kranja. V Kranju pri Čebelici, nas je pričakal gospod Uroš Brankovič, ki nam je razložil nastanek kanjona reke Kokre, sprehodili smo se skozi preteklost in popeljal nas je po kanjonu reke Kokre.

Do kanjona reke smo se odpravili po stopnicah, zagotovo jih je več kot 127, čez prijetne lesene mostičke na nasprotni breg. Hodili smo čisto ob reki, opazovali race mlakarice, poslušali ptice in uživali v lepem, toplem jesenskem popoldnevu. Izmerili smo temperaturo vode, tal in zraka. Izmerjene podatke smo zapisali v pripravljene preglednice naših delovnih listov. Pot nas je vodila naprej čez jaso, po stezi ob gozdnem robu, kjer smo spoznali novo igro. V igri ugani, razberi in poimenuj skrito drevesno vrsto, smo poiskali štiri lesne vrste. Učiteljica je nabrala primere listov in jih vnaprej fotokopirala. Po listih smo morali ob določevalnih ključih poimenovati rastline, jih najti na terenu in tudi sami fotografirati.  Nato smo znova prečkali most in odšli do jam v konglomeratu pod Kranjem. Tam smo se ustavili, se fotografirali, občudovali skrivnosti narave in opazili marsikatero človeško malomarnost. Nato nas je naša pot vodila na drugo stran mesta Kranja, čisto do mestne knjižnice Kranj. Za naše goste smo imeli malo presenečenje, povabili smo jih na sladoled. Vsem se je prilegel. Mestno jedro, knjižnico, kulturne značilnosti nam je zelo nazorno predstavil gospod Janez, turistični vodič. Njegovo pripovedovanje je bilo izredno zanimivo,  spoznala sem Kranj na nov način. Vsakič, ko sedaj grem v glasbeno šolo, točno vem, kje so bila dvižna vrata, glavna ulica in zakaj je pot tlakovana na tak način.

Ta mali mednarodni izlet, mi je bil zelo všeč. Veliko sem se naučila novega in spoznala prijetne ljudi. Škoda le, da nas je bilo tako malo, saj so taki dogodki res nepozabni.

Zapisala: Eva Eržen, 7. b oddelek izbirni predmet Organizmi v naravi in umetnem okolju